Karbohidrat dan Paras Gula

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Tiga sumber tenaga makronutrien dari makanan adalah karbohidrat protein dan lemak. Karbohidrat merupakan makronutrien yang paling mudah dihadam serta sumber tenaga utama manusia. Ia mudah didapati di dalam pelbagai jenis makanan serta membawa nutrien penting dalam diet seperti vitamin mineral fitonutrien antioksidan serta serat makanan.

Karbohidrat sering dikenal pasti sebagai punca masalah kesihatan utama yang berkaitan dengan gula dalam darah. Pengambilan makanan berlebihan bukan sahaja menyebabkan masalah berat badan tapi juga obesiti gula dalam darah yang tinggi dan tekanan darah tinggi.

Karbohidrat terbahagi kepada dua iaitu karbohidrat simple dan karbohidrat complex. Karbohidrat simple boleh didapati di dalam kebanyakan makanan. Ia mudah dipecahkan dan cepat diserap di dalam darah. Ini menjadikan sebab utama simple karbohidrat meningkatkan gula dalam darah dengan lebih cepat.

Manakala karbohidrat complex mengambil masa untuk dihadam dan dipecahkan. Ini menjadikan kebanyakan karbohidrat complex tidak menyebabkan gula dalam darah meningkat dengan mendadak. Contohnya; ubi-ubian kekacang serta biijirin penuh.

Kerana karbohidrat memberikan kesan besar kepada kesihatan seseorang berikut merupakan tips untuk mengawal gula dalam darah;

  1. Kurangkan pengambilan gula

Gula merupakan bentuk paling mudah untuk diserap dalam darah serta tidak mempunyai kandungan nutrisi yang baik. Pengambilan yang berlebihan hanya menambah kalori dalam badan.

[/vc_column_text][vc_single_image image=”31853″ alignment=”center”][vc_column_text]

2. Kekalkan berat badan yang sihat.

Berat berlebihan/obesiti menyebabkan pebgahsilan insulin dalam sistem badan terganggu dan menyebabkan pengawalan gula dalam darah tidak normal.

[/vc_column_text][vc_single_image image=”31856″ alignment=”center”][vc_column_text]

3. Lebihkan pengambilan serat

Serat merupakan bahan makanan yang tidak boleh dihadam oleh badan tapi membantu mengawal gula dalam darah. Juga memberikan rasa kenyang mengurangkan selera dan pengambilan makanan berlebihan.

[/vc_column_text][vc_single_image image=”31859″ alignment=”center”][vc_column_text]

4. Kawal amalan kehidupan yang sihat.

Tekanan merupakan salah satu elemen yang memberi kesan pada gula dalam darah kerana amalan pemakanan yang tidak sihat. Tidur yang tetap dan mencukupi tidur kurang dari 4 jam (minimum) sehari meningkatkan lagi rintangan insulin dan gula dalam darah.

[/vc_column_text][vc_single_image image=”31865″ alignment=”center”][vc_column_text]

5. Banyak minum air

Dehidrasi mengalakkan buah pinggang menyimpan air dan menghentikan badan dari membuang gula berlebihan dari badan.

[/vc_column_text][vc_single_image image=”31868″ alignment=”center”][vc_column_text]

6. Kurangkan pengambilan karbohidrat mudah/terproses seperti roti nasi dan soda.

Karbohidrat jenis ini mempunyai glisemik index yang tinggi senang di proses dan mudah untuk menyebabkan gula dalam darah naik dengan mendadak. Makanan tinggi glisemik index menyebabkan rasa lapar dengan cepat membawa kepada makan berlebihan dan peningkatan berat badan.

[/vc_column_text][vc_single_image image=”31873″ alignment=”center”][vc_column_text]

Bijirin penuh merupakan karbohidrat kompleks yang membantu untuk mengawal gula dalam darah. Bijirin penuh boleh membantu menggalakkan keseluruhan kesihatan. Bijirin penuh dan serat larut dapat menggalakkan peredaran darah dan memberikan tekanan darah dan tahap gula darah yang sihat dan stabil.

[/vc_column_text][vc_single_image image=”31883″ img_size=”full” alignment=”center”][vc_column_text]

GoodMorning® adalah diperbuat daripada 18 jenis bijirin penuh premium dengan 5 warna fitonutrien. Fitonutrien adalah bahan kimia tumbuhan yang memberi warna rasa pada tumbuhan serta memberikan perlindungan daripada virus dan bakteria.

[/vc_column_text][vc_single_image image=”27636″ img_size=”full” alignment=”center”][products columns=”3″ orderby=”title” order=”DESC” ids=”30556 30538 30464″][vc_column_text]Sumber: Healthline.com[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]