Carrot Cake VHalia

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”23830″ img_size=”full” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Bahan A : (diayak bersama)
– 1 cawan tepung gandum
– 1 camca teh baking powder
– 1/2 camca teh soda bicarbonate
– 1/2 camca teh garam halus
– 1 1/4 camca teh serbuk kulit kayu manis
– 3 sudu makan GoodMorning VHalia

Bahan B :
– 2 biji telur gred A
– 3/4 cawan minyak jagung
– 1 cawan gula castor – saya pakai ½ cawan

Bahan C :
– 1 1/4 cawan parutan lobak merah yang diperah sedikit airnya
– 3/4 cawan kacang walnut digoreng atau dipanggang – cincang kasar
– ½ cawan kismis cincang kasar

Cara-Cara :
1. Satukan Bahan B dalam mixer. Pukul sehingga kembang.
2. Masukkan Bahan A dan pukul sekejap je sehingga sebati.
3. Masukkan Bahan C guna spatula dan kacau rata.
4. Bakar selama 50 minit atau sehingga masak.

Frosting Cream Cheese
Bahan-Bahan :

– 70 g mentega tanpa garam – dibiarkan lembut sedikit pada suhu bilik
– 125 g cream cheese – dibiarkan lembut sedikit pada suhu bilik
– 1 camca teh esen vanilla
– 1 1/2 camca besar gula aising diayak
– 1 sudu kecil pes lemon sunquick / jus lemon – jika nak sedikit masam

Cara-Cara :
1. Pukul mentega dan cream cheese sehingga kembang.
2. Masukkan esen vanilla gula aising dan jus lemon.
3. Pukul lagi sehingga rata. Siap dan boleh disapu di atas kek yang telah sejuk.

 [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]