Ayam Masak Merah

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”23827″ img_size=”full” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Bahan A :
– 1/2 ekor ayam dipotong kecil
– garam dan kunyit secukupnya untuk menggoreng ayam
– 2 batang serai diketuk
– 1 labu bawang besar dipotong bulat

Bahan B :
(Dikisar)
– 5 ulas bawang merah
– 4 ulas bawang putih
– 3cm halia
– 10 tangkai cili kering direbus hingga lembut dan toskan
– 2 sudu besar sos tomato
– 1 sudu besar sos tiram

Cara-Cara : 
1. Gaul ayam bersama garam dan kunyit. Goreng hingga keemasa dan ketepikan seketika.
2. Panaskan minyak di dalam kuali tumis bahan kisar hingga berbau wangi serta masukkan serai serta bawang besar.
3. Perasakan dengan garam dan gula kemudian masukkan ayam yang telah digoreng tadi serta gaul rata.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]