Nasi Tomato VHalia

This post is also available in: English 中文

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”23839″ img_size=”full” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Bahan-Bahan :
– 2 1/2 cawan beras biasa dibersih dan ditoskan (Kalau guna beras basmathi rendam selama 20minit dan toskan)
– 3 cawan air
– 1/2 cawan susu cair
– 2 sudu besar minyak sapi
– 3 sudu besar tomato puri
– 3 sudu kecil GoodMorning VHalia

 

Bahan-Bahan untuk menumis :
– 2 kuntum bunga cengkih
– 1 kuntum bunga lawang
– 3 biji buah pelaga
– 5 cm kulit kayu manis
– 1 labu bawang besar – dicincang
– 2 ulas bawang putih – dihiris
– 1 inci halia – dihiris nipis
– 2 helai daun pandan – disimpul
– garam secukup rasa

 

Cara-Cara : 
1. Cairkan minyak sapi diatas api yang sederhana dan tumiskan rempah-rempah selama 2 minit.
2. Seterusnya masukkan bahan yang dihiris dan kacau hingga berbau wangi.
3. Kecilkan api dan masukkan beras. Kacau rata-rata selama 1 hingga 2 minit.
4. Seterusnya masukkan air susu cair tomato puri simpulan daun pandan dan garam secukup rasa.
5. Pindahkan periuk ke dalam periuk nasi elektrik dan masak seperti biasa.

 

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]