Tips Menjaga Penglihatan

This post is also available in: English 中文

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Pernahkan anda dengar tentang Hari Penglihatan Sedunia? Hari Penglihatan Sedunia ialah peristiwa global bertujuan untuk menarik perhatian terhadap masalah kebutaan dan penglihatan.

Menurut WHO kira-kira 80% buta di dalam global ini boleh dielakkan. Buta yang boleh dielakkan ditakrifkan sebagai buta yang boleh dirawat atau dicegah dengan cara yang diketahui dan kos efektif.

Tips untuk menjaga penglihatan dan mengelakkan dari kebutaan

  • Pakai kaca mata pelindung: Sangat penting untuk memakai perlindungan mata yang sesuai untuk mengelakkan kecederaan mata semasa bekerja dengan alatan berbahaya atau semasa bersuka. Kita juga perlu memakan cermin mata hitam apabila terdedah kepada cahaya matahari untuk melindungi daripada cahaya UV dan sinar biru dari telefon bimbit dan skrin komputer yang berbahaya.
  • Rehatkan mata anda: Jika anda mempunyai ketegangan mata daripada menggunakan computer membaca amalkan peraturan 20-20 untuk setiap 20 minit kita akan melihat jarak jauh selama 20 saat.
  • Jangan merokok: Merokok secara tidak langsung berkaitan dengan banyak kesan buruk untuk kesihatan kita termasuk age-related macular degeneration (AMD) katarak dan uveitis.
  • Lakukan pemeriksaan: Pengesanan awal masalah mata ialah cara yang paling berkesan untuk mencegah buta.
  • Kawal tekanan darah gula dalam darah dan darah kolestrol: Tekanan darah tinggi kadar gula dalam darah tinggi dan kolestrol yang tinggi menyebabkan kerosakan pada saluran darah retina menyebabkan masalah penglihatan.
  • Makan secara sihat: Vitamin A C dan E dan makanan yang kaya dengan antioksidan seperti lobak merah beri biru stawberi ubi keledek ungu bayam dan sebagainya mengandungi nutrient penting untuk mata yang sihat dan membantu mengatasi masalah mata seperti katarak dan age-related macular degeneration (AMD).

GoodMorning VGrains 18 Bijirin terdiri daripada 18 jenis bijirin premium dengan 5 warna fitonutrien. VGrains juga ditambah dengan 7 ramuan unik termasuk ubi keledek ungu beri biru lutein kalsium lesitin soya inulin prebiotic dan serat larut air.

Ubi keledek ungu beri biru dan lutein tinggi dengan Vitamin A C E dan antioksidan yang membantu meningkatkan fungsi visual dan mengatasi masalah mata dengan melindungi mata daripada kerosakan radikal bebas mengurangkan radang pada tisu mata dan menguatkan saluran darah dalam mata.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][products columns=”2″ orderby=”title” order=”ASC” ids=”30538 272″][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”14169″ img_size=”full” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_video link=”https://www.youtube.com/watch?v=5cYNKtwExd8&t” align=”center”][/vc_column][/vc_row]