Penyakit Tangan Kaki & Mulut (HFMD) sejauh mana yang anda tahu?

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Kes-kes domestik penyakit kaki dan mulut makin tersebar pada hari ini sejumlah hampir 34000 kes ialah kes pelbagai negeri berbanding tahun lepas telah meningkat.

Penyakit Tangan Kaki dan Mulut sejauh mana yang anda tahu?

HFMD (kaki tangan dan mulut) adalah penyakit berjangkit biasa yang disebabkan oleh virus usus kebanyakannya disebabkan Coxsackie Virus A16 dan enterovirus 71 virus (EV71). Secara umumnya jenis penghantaran virus adalah sentuhan tidak langsung melalui air liur cecair lepuh yang disebabkan oleh najis dan tempoh inkubasi ialah antara 3-5 hari.

Pesakit yang dijangkiti tangan kaki dan mulut (ringan) boleh mengalami demam dan melepuh di mulut dan kaki. Hampir majoriti pesakit tidak akan mendapat ubat dalam masa 7 hingga 10 hari. Walau bagaimanapun bagi kanak-kanak yang mempunyai ketahanan yang lebih lemah mereka mungkin mengalami jangkitan pernafasan muntah cirit-birit dan kurang selera makan.

Kadar penghantaran pesat di kalangan kanak-kanak di bawah umur 10 tahun hampir 100% terutamanya di tempat kanak-kanak berkumpul seperti tadika dan taska. Oleh itu ibu bapa dan mereka yang bertanggungjawab menjaga kanak-kanak digalakkan untuk berwaspada dan mengambil langkah berjaga-jaga.

Kaedah untuk mencegah penyakit tangan kaki dan mulut

  • Basuh tangan dengan betul terutamanya apabila datang kepada pesakit yang mengalami penyakit tangan kaki dan mulut dan barang yang digunakan oleh pihak lain.
  • Ibu bapa perlu membetulkan tabiat buruk seperti menghisap jari meniup hidung dan mainan makan.
  • Pastikan mainan anak anda bersih sepanjang masa.
  • Cuba membawa anak anda ke tempat di mana ramai orang ramai dan kualiti udara adalah miskin.
  • Meningkatkan imuniti anak anda sendiri.

Di samping memberi perhatian kepada kesihatan diri anda dan alam sekitar ia juga sangat penting untuk menguatkan imuniti anda sendiri. Kekebalan adalah mekanisme pertahanan tubuh sendiri menghalang serangan organ-organ luar ke tubuh kita. Oleh itu orang yang mempunyai imuniti yang lebih lemah lebih mudah terdedah kepada penyakit tangan kaki dan mulut jadi salah satu kunci untuk mencegah jangkitan adalah untuk menguatkan imuniti badan. Bijirin keseluruhan membantu meningkatkan imuniti.

Biji-bijian seperti gandum rai barli dan beras perang menyediakan vitamin B penting seperti vitamin B2 vitamin B5 (asid Pantotenik) vitamin B6 dan asid folik. Vitamin ini memainkan peranan penting dalam sistem imun yang sihat.Vitamin B mempromosikan sel sel pembaikan dan mengekalkan kesihatan sel sambil menghasilkan antibodi yang membantu melindungi daripada pencerobohan virus.Makan makanan secara keseluruhan setiap hari dapat membantu menyediakan tubuh dengan vitamin B dan serat protein dan mineral seperti besi kalsium dan zink yang sangat sihat.

Produk bijirin GoodMorning Global terdiri daripada 18 jenis bijirin yang dipilih dengan teliti digabungkan dengan pelbagai bahan aktif yang berkualiti tinggi dan unik. Bijiri penuh adalah biji benih dan sumber tenaga hidup. Ia boleh memberikan 100% pemakanan sepanjang tubuh dan meningkatkan imuniti.

[/vc_column_text][vc_single_image image=”28497″ img_size=”full” alignment=”center”][vc_column_text]

Di samping itu GoodMorning 18 adalah bijirin penuh dengan 5 nutrien tumbuhan. Setiap phytonutrien menyediakan nutrien yang berbeza yang membantu mengaktifkan lima organ utama dalam tubuh kita dan memperbaiki fungsi imun tubuh.

Amalkan diet GoodMorning 18 setiap hari dapat dengan mudah meningkatkan daya tahan anak anda dan mencegahnya dari penyakit tangan kaki dan mulut. Mengapa tidak!

[/vc_column_text][vc_single_image image=”27636″ img_size=”full” alignment=”center”][vc_column_text]Untuk maklumat selanjutnya mengenai produk atau pesanan sila layari https://goodmorning.com.my/online-product/

Sumber: Sin Chew

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]